« Takaisin julkisille sivuille

Hälytysosasto

Hälytysosasto on palokunnan toiminnallinen osasto, josta palokunta yleisimmin tunnetaan. Osasto vastaa palo-, pelastus- ja öljyntorjuntatehtävien hoitamisesta Kaarinan kaupungin itäisessä osassa Piikkiössä ja tarvittaessa muidenkin kuntien alueella.

Hälytysosastoon kuuluu sekä miehiä että naisia, ja osaston vahvuus on noin 30 jäsentä. Osasto kokoontuu harjoituksiin paloasemalle keskiviikkoisin klo 18:00 (pl. koulujen loma-ajat). Lisäksi osaston jäsenet osallistuvat Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen järjestämään täydennyskoulutukseen. Savusukeltajien koulutusta ylläpidetään lisäksi oman harjoitusalueen simulaattorissa.

Palokuntalaisten koulutus on laaja-alaista ja nousujohteista. Perustana on joko aiempi toiminta nuoriso-osastossa tai erillinen perehdytys aikuisiällä toimintaan mukaan tuleville.

Tämän jälkeen alkaa miehistön peruskoulutusjärjestelmä käsittäen mm. sammutustyön, savusukelluksen, pelastustyön, ensiavun, pintapelastuksen, ensivasteen, vaarallisten aineiden ja öljyntorjunnan kurssit. Nämä antavat kelpoisuuden asteittain nuoremman sammutusmiehen, sammutusmiehen ja vanhemman sammutusmiehen tehtäviin.

Peruskoulutuksen jälkeen on mahdollisuus edetä alipäällystön koulutukseen, jonka jälkeen edelleen päällystökoulutukseen. Alipäällystön peruskoulutus käsittää yksikönjohtajakurssin ja antaa kelpoisuuden toimia pelastusyksikön johtajana. Päällystön peruskoulutus suoritetaan sopimuspalokunnan päällikkökurssina Pelastusopistolla Kuopiossa.

Palokuntalaiset eivät päivystä paloasemalla, vaan lähtevät hälytyksiin kotoaan tai työpaikaltaan. Palokuntalaiset hälytetään matkapuhelimiin annettavilla robottipuheluilla tai tekstiviesteillä, sekä osin henkilöhakulaittein. Ensimmäisen palokunnan ajoneuvon tulee lähteä liikkeelle riittävällä henkilöstöllä viiden minuutin kuluttua hälytyksestä. Piikkiön VPK:lla on vuosittain noin 110 hälytystä.

Lisätietoa osaston toiminnasta saat hälytysosaston päälliköltä.